Koprivnica, 10. lipnja 2024. – Piškornica d.o.o., Regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske" />
Osigurana sredstva za nastavak ključnog projekta gospodarenja otpadom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

Koprivnica, 10. lipnja 2024. – Piškornica d.o.o., Regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske i Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije potpisali su ugovor o privremenom sufinanciranju Projekta „Regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Piškornica“. Ovim ugovorom osigurana su sredstva Državnog proračuna u iznosu do 5,6 milijuna eura za nastavak realizacije ovog važnog ekološkog projekta.


Ugovor su potpisali mr. sc. Marija Vučković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, dipl. oec. Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Mladen Ružman, direktor Piškornice d.o.o.


Ciljevi projekta


Projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Piškornica ima za cilj unaprijediti sustav gospodarenja otpadom te doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja na okoliš u regiji. U skladu s Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2023. - 2028., ovaj centar će osigurati efikasno i održivo zbrinjavanje otpada, čime se pridonosi zaštiti okoliša i zdravlju građana.


Privremeno sufinanciranje


Ugovorom je definirano da će sredstva Državnog proračuna privremeno zamijeniti sufinanciranje iz EU fondova, omogućujući neometan nastavak projekta. Sredstva će se koristiti za pokrivanje prihvatljivih troškova projekta, a njihova konačna verifikacija će se provesti nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Programa konkurentnosti i kohezije 2021.-2027.


Važnost ugovora


Ovaj ugovor omogućava neprekinutu realizaciju projekta Piškornica, čime se osigurava postizanje ciljeva definiranih strateškim i planskim dokumentima Republike Hrvatske u području gospodarenja otpadom. Realizacija projekta značajno će unaprijediti sustav gospodarenja otpadom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, doprinoseći održivom razvoju i zaštiti okoliša.Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje