U današnjem svijetu suočavamo se s ozbiljnim ekološkim izazovima, uključujući klimatske promjene i prekomjerno stvara" />
Ne bacaj to: Kako jednostavne promjene mogu napraviti veliku razliku - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

U današnjem svijetu suočavamo se s ozbiljnim ekološkim izazovima, uključujući klimatske promjene i prekomjerno stvaranje otpada. Kako bi se suprotstavili ovim izazovima, ključno je preispitati naše svakodnevne navike i utjecaj koji imamo na okoliš. Jedan od najvažnijih koraka prema održivijoj budućnosti je promjena načina na koji upravljamo otpadom. U tom kontekstu, projekti poput Regionalnog centra za gospodarenje otpadom RCGO Piškornica predstavljaju inicijative koje teže uspostavljanju efikasnijih sistema za obradu otpada. Upravo je i RCGO Piškornica primjer kako strateški pristupi mogu unaprijediti gospodarenje otpadom na lokalnoj i nacionalnoj razini.


Razmislite prije nego što odbacite


Ključ za efikasno gospodarenje otpadom leži u promišljenom konzumiranju i maksimalnom iskorištavanju resursa. To podrazumijeva popravak umjesto zamjene proizvoda, doniranje nepotrebnih predmeta i inovativno prenamjenjivanje. Kupovinom trajnih proizvoda i onih koji se mogu reciklirati ili kompostirati, doprinosimo smanjenju otpada.


Smanjite upotrebu jednokratnih proizvoda


Smanjenje upotrebe jednokratnih proizvoda predstavlja ključnu strategiju u borbi protiv otpada i očuvanju okoliša. Jednokratni proizvodi kao što su plastične vrećice, boce za vodu, slamke, čaše i pribor za jelo predstavljaju značajan udio u ukupnoj količini otpada koji svakodnevno generiramo. Većinom se izrađuju od plastike, materijala koji se vrlo sporo razgrađuje, što dovodi do dugoročnog onečišćenja okoliša, uključujući zemljišta i oceane. Zamjena jednokratnih proizvoda s onima koji su namijenjeni za višekratnu upotrebu doprinosi smanjenju potražnje za novim sirovinama, čime se dodatno smanjuje ekološki otisak.


Reciklirajte i kompostirajte


Recikliranje i kompostiranje su neophodni za smanjenje otpada koji završava na odlagalištima. Usvajanjem pravilnih praksi recikliranja i kompostiranja možemo značajno smanjiti svoj ekološki otisak na planetu. U tom pogledu, jednom kad krene s radom, RCGO Piškornica će pomoći u smanjenju emisija stakleničkih plinova (poglavito metana) u ekvivalentu od oko 75.000 t CO2 godišnje. Navedeno predstavlja godišnju vrijednost emisija oko 60.000 prosječnih osobnih automobila.


Svakim danom imamo priliku doprinijeti očuvanju našeg planeta kroz promišljene izbore i promjene u načinu života. Male, svakodnevne promjene u kombinaciji s velikim projektima poput RCGO Piškornica mogu imati znatan utjecaj na smanjenje otpada. Usvojimo li održive prakse i podržimo inicijative za bolje gospodarenje otpadom, zajedno možemo stvoriti zeleniju i održiviju budućnost za generacije koje dolaze. Ne zaboravite, svaki korak prema smanjenju otpada je korak bliže zdravijem planetu. 


O regionalnom centru za gospodarenje otpadom Piškornica


RCGO Piškornica je moderni centar za gospodarenje otpadom koji se gradi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj za 4 županije (Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska). Namijenjen je za oko pola milijuna stanovnika i bit će u funkciji sukladno svim europskim standardima. Glavni cilj projekta je uvesti poboljšanja i nadogradnju infrastrukture za obradu otpada te doprinijeti postizanju ciljeva za ponovnu uporabu i recikliranje, a samim time smanjiti količinu otpada na odlagalištima. RCGO Piškornica će omogućiti građanima da zajedno s RCGO daju svoj doprinos održivom gospodarenju otpadom na regionalnoj razini te time poboljšaju svoju kvalitetu života, a samim otvaranjem centra zatvorit će se i sva trenutna odlagališta otpada na području djelovanja centra. Više o samom centru možete istražiti na službenoj web stranici www.rcgo-piskornica.hr


 *******


Objava je primarno objavljena u Listu Međimurje, 25. ožujka 2024. godine u sklopu aktivnosti vidljivosti projekta RCGO Piškornica. 


Ova aktivnost predstavlja prihvatljivi trošak Projekta Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica te će biti sufinanciran u okviru Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova i Ugovora o sufinanciranju provedbe projekta RCGO Piškornica davanjem sredstava kapitalne pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Aktivnosti će biti sufinanciranje od strane Europske Unije u iznosu od 165.576,29 EUR (69,9975%), Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 47.315,11 EUR (20,0025%) te vlastitim sredstvima 23.654,60 EUR (10%). Ukupna ugovorena vrijednost je 236.546,00 €  bez PDV-a, a provedbu vrši tvrtka LM Komunikacije d.o.o.


 

 Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje