Zeleni potezi u vašem domu: kompostiranje kao dio održivog življenja - Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica

Novosti

U svijetu gdje svakodnevno gledamo kako se priroda bori s posljedicama našeg otpada, kompostiranje se ističe kao jednostavna, ali moćna akcija koju svatko od nas može poduzeti u svojem kućanstvu. Pretvaranje kuhinjskog i vrtnog otpada u kompost ne samo da smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima, već i obogaćuje zemlju, čuvajući naš planet zdravim.


Kako kompostirati u kućanstvu?


Započinjanje s kompostiranjem kod kuće može se činiti zahtjevnim, no zapravo je to proces pun nagrađujućih rezultata. Sve počinje s odabirom mjesta za kompostiranje, bilo da je to mali kutak u vašem vrtu ili kompostni kontejner za one koji žive u stanu. Ključno je stvoriti pravu ravnotežu između ´zelene´ materije, poput kuhinjskih ostataka, i ´smeđe´ materije, poput suhog lišća i papira. Ovaj balans pomaže u održavanju prave vlažnosti i aeracije unutar komposta.


Kada slažete materijale, važno je pratiti njihovu vlažnost. Kompost bi trebao biti vlažan, ali ne i pretjerano mokar. Ako primijetite da je kompost previše suh, slobodno ga malo zalijte, a ako je previše mokar, dodajte više ´smeđe´ materije koja će upiti višak vode. Redovito miješanje komposta također je ključno, jer omogućava zraku da dopre do svih slojeva i potiče brže razlaganje materijala. 


Što možete kompostirati?   • Organski otpad: ostatci voća i povrća, ljuske jaja, kavin talog, čajne vrećice

  • Vrtni otpad: lišće, trava, male grane

  • Ostalo: novinski papir, karton bez tiska, jajašca


Što ne smijete kompostirati?  • Meso i riba

  • Mliječni proizvodi

  • Masnoće i ulja

  • Izmet kućnih ljubimaca


Kako vrijeme prolazi, pratit ćete kako vaš otpad postupno prelazi u bogato, tamno gnojivo, poznato kao crno zlato. Ovaj proces može trajati nekoliko mjeseci, a gotov kompost prepoznajete po njegovoj mrvičastoj strukturi i ugodnom mirisu zemlje. Korištenjem komposta u vašem vrtu ne samo da obogaćujete zemlju hranjivim tvarima, već i pomažete u očuvanju okoliša, smanjujući potrebu za kemijskim gnojivima.


Dodatni savjeti koji će vam pomoći održati vaš kompost odličnim


Održavajte pravilan omjer ´zelenog´ i ´smeđeg´ materijala: Vaš kompost treba uravnoteženu mješavinu ´zelenog´ materijala, koji je bogat dušikom (poput kuhinjskih ostataka, trave i zelenih biljaka), i ´smeđeg´ materijala, koji je bogat ugljikom (poput suhog lišća, slamki, i kartonskih kutija). Idealni omjer je otprilike 1 dio zelenog na 2-3 dijela smeđeg materijala.


Sitno sjeckajte materijale: manji komadi se brže razlažu. Sjeckanje materijala poput grana, korijena ili velikih komada kuhinjskog otpada ubrzava kompostiranje. 


Održavajte pravu vlažnost: Kompost treba biti vlažan poput iscjedene spužve. Ako je previše suh, dodajte vodu; ako je previše mokar, dodajte više smeđeg materijala da upije višak vlage.


Redovito miješajte kompost: Okretanje ili miješanje komposta svakih nekoliko tjedana pomaže u održavanju ravnomjernom raspoređivanju mikroorganizama i vlage. Ovo će ubrzati proces razgradnje.


Koristite zreli kompost: Kada kompost postane tamno smeđ, mrvičast i ima ugodan miris zemlje, spreman je za upotrebu. Nezreo kompost može štetiti biljkama jer može sadržavati štetne mikroorganizme ili biti previše kiseo.


Prilagodite prema potrebama: Promatrajte svoj kompost i prilagodite prema potrebama. Ako primijetite da se razvija plijesan ili neugodni mirisi, možda ćete trebati dodati više smeđeg materijala ili češće miješati.


Kompostiranje je više od pukog gospodarenja otpadom; to je način na koji možemo direktno doprinijeti zdravlju naše planete. Ovaj jednostavan čin može imati veliki utjecaj na smanjenje emisije stakleničkih plinova i očuvanje prirodnih resursa. Kada sljedeći put bacate kore jabuka ili ostatke salate, sjetite se kako taj ´otpada´ može postati vrijedan resurs u vašem vlastitom dvorištu.Natrag

Pogledajte postrojenje

RCGO Piškornica 3D prikazbanner banner banner

Kliknite ovdje

Naša Misija

Očuvanje zemljišta i voda o kojima ovisi život. Kreiranjem rješenja koja imaju pozitivan utjecaj na okoliš, štitimo prirodu oko nas.

slika
0

smanjenje količina otpada koji nastaje

0

iskorištavanje vrijednih svojstava otpada u materijalne i energetske svrhe

0

smanjenje odlaganja otpada

0

smanjenje negativnog utjecaja odloženog otpada na okoliš, klimu i ljudsko zdravljeČinjenica je da se količina otpada svakodnevno povećava, što i nije čudno, imajući u vidu užurbani ritam života, potrošačke navike i suvremeno pakiranje proizvoda. Upravo otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života, a najbolji način za ublažavanje učinka otpada na okoliš je prvenstveno sprečavanje njegovog nastajanja.
Nemoguće je potpuno spriječiti nastajanje otpada pa bi bilo idealno da se otpad koji se ne može izbjeći, ponovno uporabi koliko god je to moguće. Upravo zbog toga je posebno važno odvojeno skupljati otpad odmah u vlastitom domu u posebne spremnike koje možemo izraditi i sami.
RCGO Piškornica je kao dio odgovornog sustava gospodarenje otpadom, mjesto gdje će završiti onaj ostani dio otpada koji se više ni na koji način ne može ponovno uporabiti, ali će njegovom obradom u RCGO Piškornica nastati vrijedna sirovina.
Građanska je dužnost, ljudska odgovornost i obveza prema generacijama koje dolaze, da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad/selo boljim i ugodnijim mjestom za život.
Djelujemo li svi zajedno za čišći okoliš, prema onoj poznatoj 'MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO', Zemlja će negdje biti zelenija, negdje plavija, a zasigurno zdravija za nas i generacije poslije nas.

Pogledajte naš video - RCGO Piškornica - sadašnje stanje i planovi

0

RCGO Piškornica

Za okoliš, bez okolišanja


Doznajte više

Česta pitanja

postavite našim stručnjacima pitanje i odgovoriti će Vam

Prethodno postavljena pitanja

Nema ubilježenih pitanja.

Pošaljite pitanje